LET OP! HOUDT UW SCHERM IN LANDSCHAPMODUS


Wat gebeurt er als net neutrality wordt opgeheven?

Het komt er op neer dat het internet geprivatiseerd gaat worden.
Dat betekend dat providers mogen gaan bepalen welk deel van het internet ze hun klanten gaan aanbieden.
Dit kan dus een probleem gaan worden als het om geld gaat draaien.
Stel bijvoorbeeld dat T-Mobile een deal aangaat met Bing, dan kan T-Mobile klanten meer laten betalen om google te gebruiken.
Sterker nog T-Mobile kan dan google langzamer gaan laten werken of google zelfs helemaal uitschakelen.
Om het duidelijker te maken gebruiken we nog eens het pretpark metafoor.
Jij bent een klant en de baas van het pretpark is de internet provider.
Jij koopt een kaartje en komt het pretpark in maar vervolgens moet je nog per attractie betalen om er in te mogen of zijn sommige attracties helemaal afgesloten, en dit alleen maar omdat de baas van het pretpark deals sluit met andere mensen en zelf geld wil verdienen.

Wat voor extra problemen zal zorgen is dat providers veel geld gaan vragen aan bedrijven om hun diensten toe te laten.
Dit zal ervoor zorgen dat kleine bedrijven niet meer kunnen bestaan.
Deze bedrijven zullen vervolgens dus niet meer gebruikt worden door de consumenten, of de consument moet er zelf veel geld voor neerleggen.

Nou kan je denken dat dit zo veel nare gevolgen heeft dat landen het toch niet gaan toestaan maar zelfs in Europa zijn landen die dit systeem al hanteren.
Een voorbeeld van zo'n land is Portugal.
In Portugal heb je al providers waar je per groep waarin je iets gebruikt moet betalen en waar providers zelf de prijzen van bepaalde groepen bepalen.
Dit kan dus erg oneerlijk zijn omdat de een veel meer moet betalen dan de ander (zie foto).

Kortom komt het er op neer dat klanten veel meer gaan betalen voor hun internet, en al helemaal als ze maar een provider tot hun beschikking hebben.
Ook zullen klanten heel erg afhankelijk worden van hun provider, dit betekend dat het internet dat zij voorgeschoteld krijgen geheel afhangt van de deals die de provider met bedrijven sluit.

Gaat dit probleem ook in Europa spelen?

In Nederland voorlopig in nog niet, het afschaffen van net neutrality in Nederland zal een erg moeilijk proces zijn omdat Nederland onder hele strenge regels staat van zowel de Europese Unie als Nederland zelf.
Een voorbeeld hiervan is het T-Mobile incident dat twee jaar geleden speelde en wat relatief weinig aandacht kreeg.
In 2016 kon je bij T-Mobile Nederland iets genaamd 'Data Vrije Muziek' krijgen.
Dit zorgde ervoor dat een klant, ook al is de datalimiet bereikt, toch naar diensten als Spotify mag luisteren.

De Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM) vond dat dit tegen de Nederlandse wetten inging.
In de wet staat namelijk dat 'Zero-rating' (klanten gebruik laten maken van een dienst zonder dat ze er voor betalen) niet mag.
De ACM wilde T-Mobile een boete opleggen van €50.000 per dag dat de dienst wel aangeboden werd, maar T-Mobile stapte naar de rechter.
Uiteindelijk werd bepaald dat de Europese wetgeving omtrent netneutraliteit belangrijker is dan de Nederlandse wetten, en dat T-Mobile's dienst deze wetten niet overschreed.

De zaak lijkt misschien triviaal (er was immers besloten dat het legaal was, toch?), maar het kan in de toekomst de wetten omtrent netneutraliteit vrij ver oprekken.
Zoals belangenorganisatie Bits of Freedom uitlegt, mag T-Mobile namelijk zelf bepalen welke muziekdiensten aan hun eisen voldoen en dus in het pakket mogen worden opgenomen.
Is dat wel helemaal neutraal te noemen? Hoe dit in de toekomst uitpakt weet niemand, maar een ding is zeker als bedrijven nu al proberen de wet te overtreden dan zullen ze zich zeker niet beter gedragen als deze wet wordt opgeheven.

Toch is een situatie als die in de Verenigde Staten nog ver weg.
Het is nog steeds niet toegestaan voor bedrijven om bepaalde websites sneller of langzamer te laten zijn dan concurrerende websites.
Ook de Portugese pakketten, waarbij je voor elke interesse die je hebt apart moet betalen, zijn voorlopig nog lang niet in Nederland, en zullen er hopelijk nooit komen.
Want of je nou wilt Facebooken, Netflixen of naar kattenfilmpjes wilt zoeken, het internet is van iedereen en daar mag geen provider zich mee bemoeien.