Home Bezienswaardigheden Over Breda FestivalsOver Breda

In dit gedeelte wordt er wat algemene informatie over Breda besproken, zoals de verschillende
wijken en festivals die er in Breda plaatsvinden.


De gemeente Breda telt momenteel 180.000 inwoners. Sinds de gemeentelijke herindeling in 1997 behoren ook de kerkdorpen Ulvenhout, Bavel, Prinsenbeek en Teteringen tot Breda. Eerder waren in 1942 al de dorpen Princenhage en Ginneken aan Breda toegevoegd. Naar inwonertal is Breda een van de tien grootste gemeenten van Nederland en na Eindhoven en Tilburg de derde stad van Noord-Brabant.

De geschiedenis van Breda
Breda krijgt in 1252 stadsrechten. Om Breda goed te kunnen verdedigen, wordt de stad aan het begin van de 14e eeuw ommuurd. Onder invloed van de edelman Jan van Polanen ontstaat een klein middeleeuws stadje. Rondom de stad liggen de singels. Op strategische punten staan houten wachttorentjes. In de 16e eeuw worden de verdedigingswerken bij de haven versterkt met 2 zware vijfhoekige torens, verbonden door een tussenmuur. Een eeuw later wordt in deze muur een waterpoort naar de binnengracht aangelegd. Zo ontstaat het Spanjaardsgat. In de strijd tussen de Noordelijke Nederlanden en de Spanjaarden is Breda maar liefst 6 keer van bezetter gewisseld. Eenmaal door de list van de turfschipper. Die de belegeraars onder zijn lading tot achter de vijandelijke linie wist te smokkelen. Dit zou bij het Spanjaardsgat gebeurd zijn.


Het wapen van Breda
Bereikbaarheid
Reizen naar Breda is uitstekend te doen! Liggend aan de A16, de A27 en de A58 en met voldoende parkeergelegenheden, twee treinstations en een uitgebreid busnetwerk is de stad prima bereikbaar. Wij maken je wegwijs! In een groot deel van het centrum, in de wijk Belcrum/Liniekwartier/Drie Hoefijzers en in de wijk Ginneken geldt betaald parkeren aan de openbare weg.


Een kaart met de bereikbaarheid van BredaDit is de actuele tijd
22:18:59:PM

Geschreven door: Lois Ruijten
Mail naar:Lois Ruijten.
Lois.ruijten@gmail.com
Mencia de Mendoza
Breda

Op deze pagina kunt u uw feedback achter laten om deze website nog beter te maken: Feedback