Bitcoin praktische opdracht

Luuk Timmers & Sjoerd Gijzen


Inhoudsopgave


• Voorwoord
• Definitie
• Huidige situatie
• Toekomstige situatie
• Van nu naar straks
• Ethisch probleem
• 7-stappenplan
• conclusie

Voorwoord)


Hallo! Wij (Luuk Timmers en Sjoerd Gijzen) gaan in deze praktische opdracht onderzoek doen naar de Bitcoin. Wij hebben dit onderwerp gekozen omdat de ICT ons erg interesseert. Alles op de aarde wordt meer en meer digitaal, daar kunnen we niet omheen. De Bitcoin is hier een erg geschikt onderwerp voor. Tien jaar geleden kende niemand deze digitale munt en nu heeft iedereen er al vaak over gehoord en gelezen. Deze munt is erg aan het ontwikkelen en dat gaan wij onderzoeken. In deze praktische opdracht gaan wij informatie geven over deze munt. We kijken naar de huidige situatie, de toekomst, van nu naar straks, een ethisch probleem en hoe we dit probleem gaan oplossen. Uiteindelijk zullen we in de conclusie gaan zien hoe wij denken hoe de Bitcoin over een aantal jaar in de maatschappij zal liggen en wat daarvoor gedaan zal moeten worden.

Definitie)


De Bitcoin is een van ongeveer een tiental cryptovaluta die onze hedendaagse wereld rijk is, het is elektronisch geld. Het is een van de eerste en enige digitale munten die transacties en overschrijvingen kan maken zonder hulp van een centrale bank. De transacties gebeuren dus tussen de gebruikers onderling. Als munteenheid wordt de Bitcoin met een kleine letter geschreven en als systeem met een hoofdletter. De afkorting van Bitcoins is BTC. Door cryptografie en het worden opgeslagen in een openbare gedistribueerde database wordt een transactie gemaakt. Bitcoin is een netwerk dat een nieuw betaalsysteem en compleet digitaal geld mogelijk maakt, alles is anoniem. Het is een peer-to-peer-betalingsnetwerk wat transacties kan maken zonder centrale bank of andere tussenpersonen. Het enige dat nodig is voor een Bitcoin transactie is internet, een koper en een verkoper. Bitcoin kan momenteel zelfs worden gezien als een van de meest prominente triple-entry boekhoudsysteem van de hele wereld. Er worden steeds meer transacties gemaakt via de Bitcoin. In Nederland zie je het al terug in sommige winkels, zelfs is sommige Spar supermarkten kan men al boodschappen kopen door middel van de Bitcoin. Bij deze transactie moet de klant met zijn of haar telefoon een speciale code scannen, hierna is de transactie voltooid, zo simpel kan het zijn. Onder deze link kan u de actuele koers van de Bitcoin vinden. LINK

Huidige situatie)


In Nederland en eigenlijk op heel de wereld is de Bitcoin toch wel een hele bekende munt. Veel mensen kennen hem, maar ook weer niet. Dit houdt in dat iedereen er al regelmatig van gehoord heeft maar eigenlijk niet precies weet wat het is en hoe het werkt. Deze digitale munt is de afgelopen jaren volop in het nieuws geweest. Eerst bleef de munt maar stijgen tot een waarde zoveel duizenden euro’s, maar hij daalde de afgelopen tijd echter zeer fors, hij is erg instabiel. Investeerders raakte hier toen erg de dupe van, aangezien zij hierdoor veel waarde verloren. Doordat de munt steeds meer waard werd, raakte meer mensen geïnteresseerd en begonnen ze te investeren in de Bitcoin. Ondanks deze groei blijft het toch maar een klein percentage van de burgers die Bitcoins bezit. De munt is een internationale munt en is niet tastbaar. Op dit moment is de Bitcoin dus aardig bekend in Nederland en eigenlijk op heel de wereld. De (digitale)munt is alleen extra, dat houdt in dat alle normale valuta zoals de euro en dollar op de eerste plaats staan, het is bijvoorbeeld (nog) niet het geval dat bepaalde landen Bitcoin gebruiken als nationaal betaalmiddel. Wij denken dat dit kan gaan veranderen. Toch kiezen sommige mensen ervoor om bijvoorbeeld van al hun euro’s Bitcoins te kopen, dit omdat er geen belasting over betaald hoeft te worden, het maakt het wel oneerlijk omdat dit wel moet bij bijvoorbeeld de euro. Door deze telkens weer te verkopen op de juiste momenten kan men haar waarde verhogen en zo bij wijze van spreken investeren in de Bitcoin, ze maken winst. Doordat de munt zo instabiel is brengt dit (nu nog) risico’s met zich mee, je waarde kan ook dalen. Verder kan men bij steeds meer bedrijven online wel betalen met de Bitcoin, dan kan men bijvoorbeeld pizza’s bestellen en betalen met Bitcoin, dat is nu al het geval. Wij denken dat dit in de toekomst wellicht wel de enige optie van betalen kan zijn.

Toekomst en van nu naar de toekomst)


Er zijn nu meerdere valuta in Nederland en dat levert oneerlijke situaties op (de Euro en de Bitcoin). De een betaalt belasting en de ander niet. Hier moet iets aan gebeuren en wij gaan daar de beste oplossingen voor zoeken. Wij denken dat de Bitcoin in de loop der tijd steeds populairder zal gaan worden, het zal dan nog oneerlijker worden. Momenteel maakt de munt instabiele bewegingen omhoog en omlaag. Wij gaan er van uit dat dit over een aantal jaar over zal zijn, als dat het geval is zullen er nog veel meer mensen deze digitale munt gaan gebruiken. Alles verandert tegenwoordig in de richting van de ICT sector, dat is nu ook al het geval. De Bitcoin is al de zoveelste vervanger van geld. Alles begon bij directe ruil, overgenomen door de ruil van bijvoorbeeld schelpen en andere betaalmiddelen en toen kwam langzaam het tastbare geld van nu. Wij denken dat er de mogelijkheid bestaat dat over een tiental jaren er de grote kans is dat er geen tastbaar geld meer bestaat. Men betaalt dan in Nederland en over de hele wereld met een digitale munt, wellicht de Bitcoin, maar dit zou ook net zo goed een andere digitale munt kunnen zijn. Maar we beginnen eerst met het scenario in Nederland aangezien de hele wereld erg ver gegrepen is. Met het scenario in Nederland doelen wij ook op de andere landen die met de Euro betalen aangezien deze landen erg vergelijkbaar zijn met ons. Eigenlijk denken wij dus dat de Bitcoin als dé munteenheid over de hele wereld kan gaan functioneren, maar we moeten natuurlijk wel klein beginnen anders is het gewoon onmogelijk om het werkelijkheid te laten worden, hierdoor kijken we eerst naar Nederland. Alles heeft tijd nodig. Wij zullen wel beide gevallen behandelen en de gevolgen geven.

In dit project pakken wij de Bitcoin als digitale munt. Alle valuta in een land komen dan te vervallen en worden overgenomen door de Bitcoin. In Nederland zal de Euro vervangen worden voor de Bitcoin. In Amerika de Dollar en in Engeland de Ponden. Als dit gerealiseerd wordt raakt de gehele wereld nog meer met elkaar verbonden en zijn de banken eigenlijk niet meer nodig (alleen nog bij leningen). Dit komt omdat de Bitcoin direct van koper naar verkoper gaat. Burgers kunnen van af de ene kant van de wereld iets aan de andere kant van de wereld betalen, u zult denken dat dit nu ook al het geval is en dat klopt! Alleen zal het over tientallen jaren de gehele wereldbevolking zijn die dit doet en momenteel is dit echter nog maar een minimaal percentage. Niet iedereen heeft er nu namelijk de juiste middelen voor. De enige reden waarom wij twijfels hebben dat het wereldwijd ingevoerd kan worden is dat er natuurlijk veel burgers in derdewereldlanden zijn die geen elektronische apparaten hebben en het simpelweg niet kunnen veroorloven om aan te schaffen. In Nederland zal het veel en veel eenvoudiger gaan om over te stappen naar de digitale munt. Wij denken zelfs dat als het plan daadwerkelijk wordt uitgevoerd wij binnen 5 jaar in Nederland en Europa al met Bitcoin als hoofdvaluta kunnen gaan betalen en geen tastbaar geld meer hebben, ook zullen dan de oneerlijkheden in ons land over belasting over zijn. Wij krijgen dus onze twijfels of we echt alleen maar gaan kunnen betalen met cryptovaluta doordat simpelweg niet iedereen daar de juiste en geschikte voorzieningen voor heeft en het wel wil. Er zullen op de hele wereld stappen gezet moeten worden om dit plan daadwerkelijk te kunnen gaan realiseren, veel meer dan in Nederland. Internet criminaliteit zal in dit geval wel een grotere rol gaan spelen, accounts kunnen makkelijk gehackt worden van ergens aan de andere kant van de wereld. Dit zien we nu ook al terug met bijvoorbeeld phishing mails. Hierdoor zullen er zeer goede beveiligingssystemen gemaakt moeten worden om dit tegen te gaan.

Om ons toekomst scenario in de werkelijk te kunnen zien functioneren zullen er een aantal zaken moeten gebeuren en veranderen. Om van nu naar straks te gaan zal de ICT zich toch nog verder moeten gaan ontwikkelen. U zal denken van dat het al super goed ontwikkeld is, maar dat is alleen maar in de welvarende westerse landen. Daarom is het plan in Nederland veel makkelijker te realiseren vergeleken met de rest van de wereld. Hier is het normaal dat iedereen internet, een telefoon, een laptop en een televisie heeft. Er is echter ook een groot deel van de wereldbevolking die dit niet hebben. Normaal zou men denken van waarom zouden we überhaupt met deze landen uit Afrika of Zuid-Amerika moeten handelen, we hebben toch niets te zoeken in deze landen? Die gedachte is begrijpelijk, maar toch levert het meer internationale handel en winst op als ook deze landen meer digitaal worden met het gebruik van de Bitcoin en andere online zaken. De absolute afstanden op de wereld nemen dan ook af. De wereld zal nog meer verbonden worden. Dit was het eerste punt, de wereld zal dus meer moeten gaan digitaliseren wil de Bitcoin dé (digitale) munt van onze aardbol worden. Het is echter wel een erg lastige kwestie om al deze landen te voorzien van een middel om online mee te kunnen gaan betalen, daar gaat ontzettend veel tijd in zitten, want eigenlijk worden alle rijke mensen alleen maar rijker en de armere mensen alleen maar armer. Wel zien wij er brood in om dan een percentage van de Bitcoin tastbaar te maken die deze derdewereldlanden dan kunnen gebruiken totdat ze de overstap naar de online wereld kunnen maken. Het zal veel makkelijker handelen zijn wanneer de Bitcoin als hoofdvaluta over de wereld gebruikt gaat worden zonder alle wisselkoersen en dat soort zaken van verschillende valuta. In Nederland is het niet per se nodig om een tastbare Bitcoin in te voeren aangezien iedereen eigenlijk wel de mogelijkheid heeft om gebruik te maken van elektronische apparaten.

Als tweede moeten we naar de Bitcoin zelf kijken. De koers is momenteel gewoon té wisselvallig om door eenieder gebruikt te kunnen worden. Als je op de koers gaat staan zie je hem gewoon veranderen, hij is veel te wisselvallig. Dit zou erg slecht zijn voor de Nederlandse economie. Door de Bitcoin aan de top te krijgen zullen meer en meer mensen moeten gaan investeren in de munt, dit zal werken als stabilisatie en zal het schommelen doen afzwakken. De overheid en bedrijven zullen dit ook wel moeten gaan stimuleren zodat meer mensen volgen. Misschien wel door het nu al te gaan verbreden van de mogelijkheid tot het maken van een transactie via Bitcoin. Kortom de munt zal gewoon een vaste waarde moeten krijgen om het als enige valuta ter wereld of in Europa te kunnen gaan laten functioneren.

Als derde punt zal er een nieuw waterdicht beveiligingsnetwerk moeten worden opgesteld. Momenteel zien we dus al dat de digitale transacties toenemen, gelijk lopend met deze cijfers zien we helaas dat ook de internetcriminaliteit toeneemt. Alles is nog té makkelijk te hacken, dat wil niet zeggen dat u en ik zomaar even de ABN kunnen gaan hacken, maar u begrijpt wat wij bedoelen. Ook al is er geen ABN AMRO meer nodig bij het gebruik van Bitcoin, moet het gewoon niet mogelijk zijn om Bitcoin en bedrijven te kunnen hacken. Als er in de toekomst alleen maar digitale transacties zullen plaatsvinden zal het beveiligingsnetwerk dus super goed moeten zijn. Anders ligt het netwerk in Nederland of over de hele wereld plat door een potentiële hacker. Om dit te kunnen voorkomen zou er wellicht ook gebruik kunnen worden gemaakt van speciale districten waar het dataverkeer over verspreidt wordt, hierdoor ligt niet alles in een keer plat. Extra beveiligingen zullen ook helpen. Als dit daadwerkelijk wordt gerealiseerd moet het dus gewoon onmogelijk worden om deze internetfraude te kunnen plegen bij het systeem van de Bitcoin.

Als alle bovenstaande zaken worden uit-, ingevoerd en gerealiseerd zijn wij er sterk van overtuigd dat Nederland sowieso (de rest zal volgen, maar dat heeft meer tijd nodig) over een tiental jaren volledig digitaal zal betalen met de Bitcoin! U ook? In Nederland en Europa zal deze overstap makkelijker zijn aangezien wij erg welvarende landen zijn en al bijna zo ver zijn. Als de hele wereld over stapt gaat hier veel meer tijd in zitten, maar het maakt het wel veel makkelijker om transacties te voeren aangezien er maar 1 valuta is. Het zal stapje voor stapje moeten gaan.

Ethisch probleem Bitcoin)


Er zijn er meerdere, maar het grootste ethische dilemma van de Bitcoin is dat het eigendom en de waardeoverdracht van Bitcoin volledig anoniem zijn. Dat wil zeggen dat er geen overheid is die er toezicht op kan houden en belasting kan innen. Dat houdt weer in dat er veel belastinginkomsten mis worden gelopen wat een groot deel is van het budget van de overheid. Momenteel is het oneerlijk dat de belastingbetalers belasting betalen waar dat niet het geval is bij de Bitcoin gebruikers, ondanks dat dit een veel kleiner percentage en het legaal is moet dit ethische probleem opgelost worden.

Het algemene ethische 7-stappenplan)


1. Wat is het morele probleem?
Het morele probleem van Bitcoin is dat er geen belasting over kan worden geëist. Dit is omdat het eigendom en de waardeoverdracht van Bitcoin volledig anoniem zijn. Men weet niet wie wat doet. Het is dus ook lastig om te zien of een transactie binnen een land plaats vindt of niet. Dat wil zeggen dat er geen overheid is die er toezicht op kan houden. Dat houdt weer in dat er een groot percentage van de nationale belastinginkomsten van de overheid mis worden gelopen. Hiervan worden in uw land zaken zoals nieuwe wegen, leraren, uitkeringen en de zorg van gefinancierd. Het voordeel van het gebruiken van Bitcoin is dat men er zelf ook nog eens veel geld mee kan verdienen en dat het makkelijk te gebruiken is. Er zijn verschillende manieren om dat te doen, bijvoorbeeld traden, gokken of Bitcoin delven. Over dit verdiende geld kan de overheid dus geen belasting vragen. Het gebruik van Bitcoin is een keuze.Als heel Nederland dus betaald met Bitcoin maakt de burger dus winst waar geen belasting over betaald kan worden. Het is dus een kwestie van moraliteit. Als iedereen met dezelfde munt betaald is er geen probleem, maar nu wel. Wel zal de belasting via een andere manier in de staatskas moeten komen.

2. Wie zijn betrokken en wat zijn de belangen?
De betrokkenen in dit geval zijn de belastingbetalers, belastingontvangers(regerig/ overheid) en de Bitcoin gebruikers (dit kan ook beschouwd worden als aandeelhouders). Deze groepen overlappen elkaar deels omdat de Bitcoin gebruikers grotendeels boven de 18 zijn en dus belasting betalen. We gaan ervan uit dat de groep die in alle categorieën valt aansluit bij de groep Bitcoin gebruikers. Het belang van de groep Bitcoin gebruikers is dat zij willen kopen met deze munt en daardoor toch ook wel geld willen verdienen, doordat het belastingvrij is. Als Nederland voor de Bitcoin als hoofdvaluta kiezen zal hier een (inter)nationaal plan over moeten komen over de belastingen. Het belang van de groep belastingbetalers is nu dat zij willen dat over de winst van de Bitcoin gebruikers belasting valt, zij moeten dat namelijk ook betalen over hun inkomsten, maar dit kan niet. Andersom zou dit precies hetzelfde geval zijn, wat u niet doet dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet. Deze 2 belangen strijden elkaar tegen, de ene groep wilt zo veel mogelijk geld verdienen en de andere groep wilt dat er belasting over de groep Bitcoin gebruikers wordt geplaatst, daarom is het gewenst dat het alleen de Bitcoin is waarmee betaald wordt en niet meerdere valuta zoals nu. Er zal dan via andere manieren belasting moeten worden betaald, misschien wel extra over salarissen of gewoon dat iedereen maandelijks een bedrag overmaakt aan de regering van haar land, dat maakt het minder moeilijk. Zo krijgt elk land ondanks een potentiële internationale munt toch nog haar nationale inkomsten binnen.

3. Welke verschillende (handelings)mogelijkheden zijn er?
Wij zien drie eerlijke en neutrale mogelijkheden om het morele probleem op te lossen.
A= De belasting wordt niet ingevoerd (dan moet de regering haar inkomsten krijgen via andere zaken)
B= Bitcoin moet verboden worden in Nederland en/of over de hele wereld en het plan van 1 (inter)nationale cryptomunt gaat niet door
C= Bitcoin moet worden ingevoerd in Nederland (Europa) als nationale munt

Er is niet echt een compromis mogelijk. Het is best een lastige kwestie en dit zijn de enige echte haalbare mogelijkheden. We zouden namelijk niet echt iets tussenin kunnen invoeren aangezien het dan veel te ingewikkeld en oneerlijker wordt.

4. Welke belangen worden positief of negatief geraakt?
A...........B............C
Bitcoin gebruikers= Neutraal(A) Negatief(B) Neutraal(C)
Belastingbetalers= Negatief(A) Positief(B) Positief(C)

In deze matrix kan je zien wat de gevolgen zijn voor beide groepen op het moment dat mogelijk A, B of C wordt ingevoerd. Bij mogelijkheid A (belasting wordt niet ingevoerd) wordt dit neutraal gezien voor de Bitcoin gebruikers, er veranderd ten slotte niets. Mogelijkheid A is negatief voor de belastingbetalers, dit komt omdat zei verandering willen maar dat niet krijgen en het daardoor als negatief zien, er is geen gelijkheid, oneerlijk. Er wordt hier erg vanuit eigenbelang geoordeeld.
Mogelijkheid B (Bitcoin moet verboden worden) wordt ervaren door de Bitcoin gebruikers gezien als negatief, hiermee wordt namelijk een manier om extra vermogen op te bouwen van hun ontnomen, aangezien zij hier veel tijd in steken en al hun waarde dan zouden verliezen. Deze mogelijkheid wordt wel positief ontvangen door de belastingbetalers omdat zij hierdoor het gevoel krijgen dat het weer eerlijker is. Zij vinden dat als zij moeten betalen iedereen moet betalen.
In mogelijkheid C (Bitcoin nationale munt) zullen de Bitcoin gebruikers neutraal zijn, want ze behouden hun munt maar hun winst zal wel minder zijn door meer gebruikers. Ook wordt het eerlijker want nu zal belasting door iedereen betaald moeten gaan worden via een andere manier. Belasting betalers beschouwen dit als positief, want ook zij vinden dit eerlijker. De ongelijkheid wordt weggenomen. Ze zullen alleen wel moeten gaan wennen aan het online gebruik van de munt, maar kunnen nu ook winst gaan maken.

5. Welke normen/waarden zijn in het geding en vanuit welke ethische uitgangspunten wordt geredeneerd?
Het gevoel van gelijkheid speelt hier een grote belangrijke rol, net als saamhorigheid. De Bitcoin gebruikers horen namelijk geen uitzondering te hebben op de belasting. Ook hiet komt het oude spreekwoord "wat u niet doet dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet" terug. Hierdoor maken meerdere valuta het dus oneerlijk in een land. Het individu versus collectief speelt ook een rol. Op het moment dat iemand Bitcoin gebruikt en daarbij geen belastinggeld betaald, ‘verliest’ de overheid geld en is het oneerlijk vergeleken met de betaler (dat is geen mening maar een feit). Dit geld had ten goede kunnen komen voor het collectief, bijvoorbeeld in de zorg en voor uitkeringen. In verdediging hiervan is het wel volkomen legaal en worden er geen wetten gebroken, dus Bitcoin gebruikers doen helemaal niks fout.

6. Analyse
Het is dus een erg lastige en oneerlijke kwestie. Het afschaffen van belasting is vergeleken met het afschaffen van de Bitcoin en het invoeren van Bitcoin. De laatste blijkt het meest tevredenheid op te leveren bij de bevolking. Het is daarnaast ook het meest eerlijk, er zijn dan namelijk geen andere mogelijkheden waar de burger voor kan kiezen. Het punt dat Bitcoin gebruiken legaal is en men daarbij geen belasting hoeft te betalen levert veel vragen op. Hierdoor zou het dus het eerlijkst zijn om of Bitcoin te verbieden of juist in te voeren en de Euro te vervangen, dat bleek dus ook uit de matrix. Optie C geeft de beste oplossing want het levert het hoogste aantal tevreden burgers op.

7. Conclusie
Er zal niets veranderen bij A en B. Beide mogelijkheden zijn negatief voor 1 of meerdere partijen, doortdat ze voor eigen belang kiezen. Het is niet zo dat er regels worden verbroken of een van de grondwetten van de mens wordt gebroken. Bovendien is het ook mensen hun recht om Bitcoin te kiezen als het toch niet illegaal is. Plan C levert de meeste tevredenheid op. C is daarom de meest geschikte oplossing. De Bitcoin gebruikers hebben hier alleen wel een klein voordeel, zij zijn er namelijk al aan gewend mee te werken. Het is echter niet aan ons om dit te veranderen. Dit zal de overheid moeten doen. Het is daarentegen wel het antwoord op het dilemma. Alle partijen zijn even serieus behandeld en wij hebben neutraal de beste oplossing gezocht die C blijkt te zijn. Het is duidelijk dat het nu oneerlijk is in de maatschappij en er iets zal moeten veranderen.

Conclusie)


Zoveel duizenden letters verder en we zijn bijna klaar met het project. We zijn erachter gekomen dat het moeilijker is dan we dachten om zomaar even over te stappen naar de Bitcoin als hoofdvaluta, dit omdat er met zo veel verschillende zaken rekening gehouden moet worden. Uiteindelijk zijn we wel tot de conclusie gekomen dat of de Bitcoin in Nederland verboden moet worden of juist als hoofdvaluta ingevoerd moet worden en de Euro vervangen wordt. Uit het onderzoek bleek dat voor de Bitcoin kiezen als hoofdvaluta de beste oplossing is. Het moet niet blijven zoals nu met de Euro én de Bitcoin, want dat is erg oneerlijk, de een betaald dan belasting en de ander niet (ookal is dit een veel kleiner percentage burgers). Steeds meer mensen starten met het gebruik van de munt, dus wordt het eigenlijk als maar oneerlijker. Ook zijn we te weten gekomen dat er toch nog erg veel ontwikkelingen plaats moeten vinden om Bitcoin als hoofdvaluta op de wereld in te voeren, maar het zeker niet onmogelijk is. Het heeft vooral tijd nodig. De wereld is er nu gewoon nog niet klaar voor. Het is nu aan de regeringen van alle landen om te kijken of dit mogelijk en haalbaar is, in het ene land zal het makkelijker gaan dan in het andere. Verder hebben wij erg veel geleerd over deze cryptomunt terwijl we dachten er al best veel van te weten. Hopelijk heeft de lezer ook iets nieuws geleerd!