background

Praktische Opdracht 3D Printen

Intro

Het onderwerp dat wij gekozen hebben voor onze PO is 3D Printen, maar wat is 3D Printen nou eigenlijk? 3D Printen is een revolutionaire nieuwe techniek van printen die al wat jaartjes bestaat onderhand. Zoals de naam al verklapt wordt er in 3 dimensies geprint, hiervoor wordt geen papier zoals gewoon printen gebruikt maar speciale materialen zoals plastic maar ook dingen als goud kunnen worden gebruikt. Er wordt laagje voor laagje een 3D model gemaakt voor de printen die op 2 assen kan bewegen.

Huidige situatie

Met 3D printen is (zelfs nu het nog redelijk nieuw is) het mogelijk om heel complexe dingen te printen. Bijvoorbeeld: huizen, auto onderdelen, kunstmatige lichaamsdelen en ontwerpen van architecten. Ook kan 3D printen gebruikt worden om de productie van een bedrijf te versnellen. Met een 3D printen kun je dingen dus sneller produceren dan op de lopende band. Het kan ook gebruikt worden om concepten te maken voor een ontwerp. in 2016 zijn er 450.000 3D printers verkocht en dat aantal groeit ieder jaar.

De toekomst

De toekomst heeft veel leuke dingen voor zich als het gaat om 3D printen waar nu al aan gewerkt wordt. 3D Printen bied heel veel mogelijkheden, het concept zou dan ook voor veel dingen gebruikt kunnen worden alleen moet veel hiervan nog uitgewerkt en geperfectioneerd worden. Zo zijn mensen al een aantal jaren bezig met het proberen van eetbare voorwerpen uit te printen of flexibele dingen zoals jurken te printen. Maar dit zijn allemaal dingen waar bedrijven mee bezig zijn, de gewone burger speelt namelijk ook een rol in de toekomst van 3D printen. 3D printen wordt steeds goedkoper met de zakkende prijzen van 3D printers en materialen, hierdoor is te verwachten dat in te toekomst veel meer mensen er een zullen hebben en het misschien zelfs standaard wordt er eentje thuis te hebben.

Van nu naar straks

Er zijn een paar dingen die moeten gebeuren om de populariteit van 3D printen te verhogen: 1. Ze moeten goedkoper worden, waardoor er meer vraag naar zal komen. 2. Er moeten bedrijven komen die downloadbare bestanden maken om te printen. 3. Er moet een aparte wetgeving komen voor wat er wel en niet geprint mag worden. 4. Het moet eenvoudiger worden. 5. Kinderen op de basisschool moeten er vroeg mee in aanraking komen. Deze stappen zullen worden gezet door grote bedrijven en de overheid zou bedrijven die hierin specialiseren een subsidie kunnen geven.

Het probleem

Er zit wel een probleem aan, bijvoorbeeld het printen van eetbare producten, want ja wat kan er nou wel en niet geprint worden? En wat doet dit met de stoffen in het eten, is het dan nog wel gezond? Er is steeds meer vraag voor het 3D printen van eten, niet alleen door chefs die een speciaal gerecht willen maken dat met de hand niet mogelijk is maar ook door gewone mensen zelf, denk bijvoorbeeld aan mensen met slik of kauw problemen, het printen van eten bied voor hun een geweldige uitkomst je krijgt dan namelijk eten dat het zelfde eruit ziet als normaal alleen dan met een andere textuur wat dan makkelijker is te kauwen en door te slikken. Momenteel zijn we nog dus nog erg gelimiteerd met welk voedsel we wel en niet kunnen printen maar met de tijd zal het aantal printbare voedsel toenemen.