Vakken Studies Contact Home

Wat is hacken?
Hacken is wanneer je een lek in de computerbeveiliging vindt en dit niet meldt, maar bijvoorbeeld een virus op een computer of website van iemand anders probeert te krijgen en dan aan de eigenaar aanbiedt het virus tegen betaling te verwijderen. Ook is het hacken als je een computersysteem of website aanpast of informatie doorverkoopt. Als je het lek niet meldt, is de kans groot dat de politie via een aangifte of een lopend onderzoek alsnog bij je uitkomt.
Hacken in Nederland
Hacken is tot nu toe een relatief nieuw onderwerp waar niet veel over wordt gepraat maar zeker invloed heeft op het dagelijks leven. In Nederland worden veel papieren informatie ingeruild voor digitale informatie. Het brengt veel voordelen met zich mee om digitaal te gaan. Je kan nu alles op één telefoon opzoeken en met een app geld overmaken naar een ander persoon om zo fysieke of zelfs elektronische dingen te kunnen kopen. Het klinkt ideaal om alles elektronisch te hebben maar alles wat elektronisch is kan gehackt worden.
Het blijkt redelijk simpel te zijn te zijn om iemand zijn apparatuur te kunnen hacken maar toch word niet zomaar de e-mail van iedereen gehackt. Dit komt omdat meeste vormen van hacken in Nederland illegaal zijn en kunnen leiden tot boetes en zelfs een celstraf. Toch houd dit niet iedereen tegen. Het komt helaas voor dat iemand schade wil aanbrengen door een server te hacken waardoor een hele website plat kan liggen. Dit soort aanvallen worden ook wel Ddos-aanvallen genoemd. Een bekend voorbeeld in Nederland is dat het schoolsysteem Magister meerdere keren is aangevallen en daardoor een dagen onbereikbaar is geweest.
Hacken heeft gelukkig ook voordelen kunnen tonen bij rechtzaken. Sinds 1 maart 2019 mag de politie mensen hacken die verdacht worden van misdrijven waar minimaal 4 jaar celstraf op staat om bewijs te verkrijgen. De politie mag dan allerlei soorten apparaten, zoals computers, smartphones en servers, binnendringen om bewijs voor misdrijven te verzamelen. Op die manier kan de politie bijvoorbeeld communicatie afluisteren of gegevens kopiëren. Naast het hacken van verdachten is in de wet geregeld dat de politie zich voortaan mag voordoen als puber om digitale kinderlokkers te pakken.
Toekomst
Artikel 138c Met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de vierde categorie wordt gestraft degene die opzettelijk en wederrechtelijk niet-openbare gegevens die zijn opgeslagen door middel van een geautomatiseerd werk, voor zichzelf of voor een ander overneemt.
Zo luidt de recent aangenomen wet over een specifieke tak van het hacken, het stelen van gegevens. Absurd. Een totaal ontoepasselijke straf voor een privacy-gevoelige misdaad. Hoewel hacken nu regelmatig gebruikt wordt om bedrijfssoftware te testen, zal het in de toekomst minder goed doen. Omdat de wereld aan het digitaliseren is, zal er ook meer komen om te hacken, bijvoorbeeld banken of andere overheidsinstanties.
Aan de andere kant kan het hacken in de toekomst veel mogelijkheden opleveren. Zo kan het hacken gebruikt worden in het opsporen van criminelen in het alledaags leven maar ook bij internationale missies. Zo zou het mogelijk kunnen worden de telefoon in een mum van seconden te hacken en de locatie te traceren. Of bijvoorbeeld het opsporen van een pinpas met behulp van transacties.
Verandering
Met al deze verandering kunnen wij natuurlijk als personen maar ook als maatschappij niet stil blijven staan. Zo moeten we onszelf beter gaan beschermen tegen cyberaanvallen door kritisch te kijken naar wat we wel en niet aanklikken op het internet en je computer en zelfs je hele netwerk zo goed mogelijk te beveiligen met anti virus software en lange, moeilijke wachtwoorden.
Als samenleving is het een veel groter probleem. Hoe zorg je er voor dat grote bedrijven en overheidsinstanties niet het doelwit worden van de volgende cyberaanval of gegevensdiefstal.
Dit kan ten eerste gedaan worden door het beter beveiligen en extensief laten testen van de beveiliging door ingehuurde hackers. Deze proberen het bedrijf aan te vallen en kunnen zo eventuele verbeteringen aanbrengen om het moeilijker te maken of zelfs te voorkomen dat het bedrijf gehackt wordt.
Ten tweede zal de overheid striktere regulaties, wetten en consequenties moeten verbinden aan het hacken. Zo zouden er betere wetten gemaakt moeten worden die specifiek elk mogelijk geval van hacken beslaat. Ook zouden deze misdrijven strenger bestraft moeten worden sinds het hier kan gaan om zeer gevoelige informatie die illegaal verkregen en gedeeld is. Zolang er minimale straffen staan op het hacken, vinden minder mensen het niet waard om te doen en zullen er dus meer aanvallen gepleegd worden.
Moreel probleem
Het is inmiddels duidelijk dat hacken illegaal is maar toch komt het voor. Er zijn verschillende redenen voor een persoon te beginnen met hacken en die brengen ieder zijn morele kwestie met zich mee.
Geld verdienen Als een hacker besluit een bank te hacken of een persoonlijke bankrekening is het doel van het hacken geld verdienen. De hacker zit nu met een moreel probleem en overtreed normen en waarden die voor andere wél van zelfsprekend kunnen zijn.
“Je moet je geld eerlijk verdienen en niet van anderen stelen”
Anderen dwarszitten
Een hacker hoeft niet altijd wat van het hacken te winnen. Het voordeel voor de hackers is dat vanuit je eigen kamer een internet aanval kan worden gepleegd. Daarbij komt ook nog dat als een hacker slim genoeg is het niet eens duidelijk is wie het heeft gedaan. Dit maakt het aantrekkelijk om bijvoorbeeld een Ddos-aanval te starten.
“Je moet anderen in hun waarden laten en niet dwarszitten simpelweg omdat het kan.”
Ingehuurd als Ethisch hacker
Een Ethische hacker brengt hele andere problemen dan de twee eerder genoemde hackers. Ethische hackers worden ingehuurd om de veiligheid van een server of site te checken. Als de veiligheidsmaatregelen niet bestend zijn tegen hackers hebben ze in feite de volledige macht over de server. Nu moeten de beheerders volledig kunnen vertrouwen op de hacker. Als dat niet het geval en de hacker besluit de server te vernietigen of informatie te stelen dan is de hacker illegaal bezig en dus strafbaar.
“Je moet eerlijk zijn en geen misbruik maken van mensen met minder verstand over het onderwerp”