SAM WINCHESTER
Sam Winchester

Gespeeld door Jared Padalecki
Naam: Sam Winchester
Woonplaats: -
Geboortedatum: 02-05-1983
Geboorteplaats: Lawrence,Kansas
Soort:
-Mens (Special child)
-Geest (vroeger)
-Rabid (genezen)
Alias:
-Sammy
-Moose
-The boy with demon blood
-Abomination
-Giant
-SamanthaSam Winchester is opgegroeid als jager door zijn vader. Maar al op jonge leeftijd kwam hij er achter dat jagen niet het geen is wat hij wilt doen. Dus toen hij de kans had om op Stanford rechten te studeren, heeft hij die kans gegrepen en heeft hij zijn broer en vader alleen achter gelaten.

Als Dean dan op een nacht plotseling bij hem in zijn appartement staat met het bericht dat hun vader verdwenenen is, zet zijn wereld op zijn kop. Hij besluit na de dood van Jessica, zijn vriendin, om mee te helpen. Tijdens hun zoektocht komen de broers er achter dat Sam demonblood heeft en dat dat de reden is waarom Azazel hun moeder vermoordt heeft. Naast demonblood heeft hij ook nog speciale gaven, zo krijgt hij visoenen. Na heel wat gedoe dood Dean Azazel en hierdoor verliest Sam zijn krachten maar niet alleen zijn krachten. Een van de andere kinderen met demonblood dood Sam. Waardoor Dean zijn ziel verkoopt.

Als Dean zijn jaar op is en naar hel gaat, komt Ruby Sam te hulp en biedt hem een mogelijkheid om demonen tegen te gaan zonder dat de mensen die de demonen bezitten dood gaan. Alleen hierdoor drinkt Sam demonblood, wat zijn karakter een stuk duisterder maakt en hem ook langzaam in een demon veranderd. Al gebeurt dat niet. Samen met de steun van Ruby probeert Sam Lilith te doden om zo te voorkomen dat Lucifer ontsnapt. Sam en Dean gaan wel weer samen werken en Dean vermoord Lilith ook maar dan komt de ware aard van Ruby naar boven, ze werkte eigenlijk al die tijd voor Lucifer en de dood van Lilith was het laatste wat nodig was om hem te bevrijden. Sam voelt zich schuldig vooral tegenover Dean en Bobby.

Nu probeert Sam er alles aan om Lucifer terug in zijn kooi te krijgen. Hij laat Lucifer ook binnen zodat hij zich in zijn kooi kan werpen waardaar ze dan beide zouden blijven. Maar in plaats van Lucifer neem Sam ook de aartsengel Micheal mee. Anderhalf jaar later wordt Sam zijn ziel uit de kooi gehaald, zijn lichaam liep wel rond op aarde maar zonder ziel. Met hulp van Cas en Dean is alles weer bij elkaar, behalve zijn herinneringen van wat er in de kooi gebeurt is zijn weg. Want als hij er achter zou komen welke martelingen hij daar ondergaan zou zijn dat zou hem mentaal breken. En dat gebeurt ook, Castiel zorgt er voor dat de muur die rondom de herinneringen geplaatst is, verdwijnt. Hierdoor wordt Sam ook nog eens buiten de kooi gemarteld door Lucifer omdat die nu in Sam zijn gedachtes verschijnt.
Castiel voelt zich schuldig en probeert het goed te maken door de marteling van Sam over te nemen.

Als Dean en Cas naar Purgatory gaan, rijdt Sam een hond aan. Met die hond gaat hij naar de dierenarts waar hij Amelia ontmoet en ze worden verliefd. En hebben een normaal leven maar als Dean dan weer ineens voor zijn neus staat, laat hij het leven wat hij altij wou los, om weer met Dean mee te gaan. Dean is boos op Sam omdat hij niet naar hem gezocht heeft en Sam voelt zich weer schuldig. Maar toch werken ze samen om de poorten van hel te sluiten. Terwijl ze bezig zijn met het sluiten van de poorten van hel wordt hun band weer sterker zo sterk dat Dean Sam niet dood laat gaan. Maar de dingen die Sam heeft moeten doen om de poorten van hel te sluiten hebben er voor gezorgd dat Sam bijna dood is. Daarom laat Dean een engel in Sam. Alleen Sam had er vrede mee als hij dood zou gaan, dus de band die Sam en Dean op hadden gebouwd is weer verslechterd.
Ondanks dat Sam nog steeds boos is op Dean probeert hij hem nog steeds te helpen met the mark of Cain. Vooral omdat hij zich schuldig voelt tegen over Dean en eigenlijk niet meer boos op Dean is omdat het zijn oudere broer is, die altijd voor hem klaar staat.
En Sam zal altijd klaar staan voor zijn familie maakt niet uit wat.